Natuurlijk zijn er ook nadelen (denk aan de culturele brandschatting door de Amerikanen), maar de mondialisering hééft voordelen. De ongekende mogelijkheden van het internet bijvoorbeeld. Maar ook gastronomische voordelen. Vroeger waren we echt afhankelijk van het seizoen voor wat betreft er op tafel kwam. Nu heb je aan groenten en fruit bij manier van spreken het ganse jaar door alles wat je maar wil. En zelfs dingen die we vroeger niet kénden. Neem de nashi. Dat is een peer. Die er net zo uitziet als een appel…Da’s vreemd toch, voor West-Europeanen? Wordt ook wel de Chinese peer genoemd. Naast de nashi’s figureren gedroogde tamarindepeulen, ook iets wat mijn grootouders beslist niét kenden. Het is niet alleen een smakelijk ingrediënt voor in stoofschotels, maar ook aantrekkelijk speelgoed voor poezen. Sinds ik die in huis heb kom ik regelmatig op de meest vreemde plaatsen tamarindepeulen tegen. Ons Stefke tikt die uit de fruitschaal en speelt er mee door het hele huis….