vrijdag 6 februari 2009

Bijvoegen naar smaak

Een van mijn oudste culinaire herinneringen is de kast in de keuken van mijn oma en opa in de Artilleriestraat 3 in Bergen op Zoom. Het huis is er niet meer. In een tijd dat iedereen opeens een auto wilde gesloopt om plaats te maken voor de Westersingel die nu al nergens meer voor nodig is vanwege een nog snellere randweg. In die kast rook het altijd enorm lekker. Naar spekvet, naar de hesp die er te drogen hing en naar Zwitserse strooikaas, vooral naar Zwitserse strooikaas. Volgens mij is het taps toelopende doosje in al die decennia nauwelijks van vormgeving veranderd. Tegen een achtergrond van roze bergen en een gele hemel staat een plaatselijke schone in waarschijnlijk typisch Zwitserse klederdracht geestdriftig van die groene kaas op haar boterham te strooien. Een chaletje tegen een helling en wat koeien ervoor doen ons er niet aan twijfelen uit welk land dit product komt.